Přeskočit na hlavní obsah

JČMF vyhlašuje přijímání nominací na Ceny Martina Černohorského


Cena Martina Černohorského
za významný přínos fyzikálnímu vzdělávání 

 Od 1.7.2022 do 31.12.2022 probíhá nominace pro 1. ročník  

S osobností profesora Martina Černohorského se můžete stručně seznámit v jeho medailonku.
Soutěž každoročně vyhlašuje a ceny uděluje Jednota českých matematiků a fyziků (JČMF). 
Statut  Ceny Martina Černohorského byl schválen 3.5.2022. Výbor jmenovaný předsednictvem JČMF zajišťuje vyhlašuje nový ročník soutěže a stará se o organizační záležitosti s tím související. 
O  udělení Ceny Martina Černohorského se mohou ucházet ti, jimž se podařilo dosáhnout významný přínos v jakékoli oblasti fyzikálního vzdělávání v posledních dvou letechLaureátem/kou se může stát fyzická osoba nebo kolektiv za společné dílo.

Ročně mohou být uděleny maximálně tři ceny: 

1.cena (30 000 Kč ), 2.cena (20 000 Kč)  a 3. cena (10000 Kč).
O jejich udělení rozhodne nezávislá porota složená z předních fyziků z  akademických pracovišť a škol v České republice.  

Na nominované osoby nejsou stanovena žádná další omezení, týkající se např. členství  v JČMF nebo státní příslušnosti. Nominace pro kolektiv jsou povoleny pro stejný projekt nebo pro společnou práci, která byla dokončena v posledních dvou letech. 

Kandidáti na cenu mohou být navrženi jinými osobami nebo mohou svou nominaci podat sami za sebe. 

Letošní uzávěrka pro nominace je 31.12.2022.

Výzva k podávání návrhů je oznámena na těchto webových stránkách, na centrálních stránkách JČMF a na dalších spřízněných webech, v bulletinech a časopisech. Vyzvěte k nominování zájemce, o kterých se domníváte, že by mohli být vhodnými kandidáty. 

Níže naleznete nominační formulář, který bude otevřen do 31. 12. 2022!
Návrhy musí obsahovat celé jméno a obor působnosti nominovaného,  zdůvodnění nominace na základě jeho zásluh za poslední dva roky. 

Nominace musí být podána online prostřednictvím elektronického formuláře:
Cena prof. Martina Černohorského




Populární příspěvky z tohoto blogu

Výbor - sdělení

Kontakty na členy výboru Ceny Martina Černohorského v roce 2022 drozd@plk.mff.cuni.cz ehejnova@physics.ujep.cz jan.kriz@uhk.cz svobodova@ped.muni.cz Odkazy na nominační formulář (pracovní verze) https://forms.gle/zusYHY1PjHmUD6An9 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfvpMvDGr2G7bvH6AyJ4lkYpN-dRpX0lcEt-1DDL9uqdOSzMQ/viewform?usp=sf_link

Medailon Martina Černohorského

Profesor Martin Černohorský  (nar. 31. srpna 1923 v Brně)  V oblasti vzdělávání ve fyzice představuje Martin Černohorský mimořádnou osobnost; výrazně se zasloužil o rozvoj forem výuky fyziky na vysokých školách, obzvláště na Masarykově univerzitě v Brně a na Slezské univerzitě v Opavě, jejímž byl prvním rektorem. V odborné fyzice vynikl především v rentgenografii a krystalografii. Je autorem téměř 200 původních odborných prací z oblasti fyziky, překladů stěžejních fyzikálních děl a současně držitelem celé řady akademických ocenění. Mimo jiné patří také k předním znalcům díla Isaaca Newtona a zabývá se otázkou správné interpretace Newtonových pohybových zákonů. Martin Černohorský spolu s Marií Fojtíkovou a Josefem Janásem založil v roce 1979 Odbornou skupinu Pedagogická fyzika Fyzikální vědecké sekce Jednoty československých matematiků a fyziků (JČSMF). Je iniciátorem a tvůrcem proslulých pedagogicko-fyzikálních seminářů, kde se setkávali odborní fyzici a učitelé fyziky. Ačkoli deklar

Statut Ceny Martina Černohorského 2022

  Statut Ceny   M artina Černohorského za přínos fyzikálnímu vzdělávání   Úvodní informace   Cena Martina Černohorského (dále jen Cena ) je určena k ocenění významných aktivit spojených s výukou a popularizací fyziky v  posledních dvou letech na všech typech škol České republiky.   Pořadatelé   Cenu vyhlašuje , organizuje a uděluje Jednota českých matematiků a fyziků (JČMF) . Konkrétní k r oky týkající se vyhlášení, přijímání nominací a další k r oky potřebné k udělení C eny zajišťuje organizační výbor C eny , který je jmenován předsednictvem JČMF .    Výbor C eny   Členy v ýboru Ceny jmenuje předsednictvo výboru JČMF z řad členů F yzikální pedagogické společnosti (F PS ) a Č eské fyzikální společnosti (Č FS ) . Členem v ýboru Ceny je předseda/předsedkyně JČMF.     Výbor Ceny je minimálně tříčlenný.   Členem v ýboru Ceny je prof. Černohorský nebo jím navržený zástupce.   Výbor Ceny definuje, jaké informace m ají navrhovatelé a navrhovaný poskytnout .   Porota C eny   K ro